Moto GP

Roadracingens VM-serie, även kallad Moto GP är det absolut mest prestigefyllda mästerskapet för motorcykelförare. Inom MotoGp tävlar de absolut snabbaste cyklarna med en maximal tillåten motorstorlek på 1 000 kubik.

MotorGPÅrets VM-serie har totalt dominerats av de tre spanska förarna Marc Marquez, Dani Pedrosa samt Jorge Lorenzo. Hittills har Marquez plockat hem flest segrar, nämligen hela fem stycken av totalt tolv möjliga. Pedrosa och Lorenzo har två respektive fyra segrar vardera. I sammandraget leder Marquez med 30 poäng ner till tvåan Pedrosa och ytterligare nio poäng ner till trean Lorenzo.

Marc Marquez från Cervera i Spanien får räknas som något av ett underbarn inom motorcykelåkning. Redan som 17-åring, år 2010, vann han 125GP-klassen, vilken är den tredje tyngsta klassen. Förra året vann även klassen över, 250GP efter att ha kommit tvåa i sin debut året innan. Nu i år leder han alltså också den allra tyngsta klassen MotoGP med endast sex tävlingar kvar att köra och ser ut att gå mot en solklar seger under sitt första år som förare i mästerskapet.

Marquez kommer troligtvis dominera MotoGP under många år framöver. Inte helt oväntat är han således också överlägsen favorit hos spelbolagen. Exempelvis kan vi se på oddssidan, på Betsson.com, i fliken Motorcykelsport, att oddset på att Marquez ska vinna ligger på 1,22 och på övriga förare överhuvudtaget, på 4,00. Man ser alltså inte att det finns någon självklar utmanare. Här nere ser ni en intervju med det nya stjärnskottet.

Den stora roadracingprofilen under 2000-talet har ju annars varit italienaren Valentino Rossi som mellan 2001 och 2009 tog hem MotoGP hela sju gånger. Han finns fortfarande med i VM-serien, men har på senare år fått se sig besegrad av yngre förmågor. Dock har han i år vunnit en tävling, nämligen den i Assen i Holland. I sammandraget återfinns han på en fjärdeplats långt efter Marc Marquez.